Spring naar inhoud

Natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinierenNatuurlijk Tuinieren
Onze vereniging is zowel plaatselijk, regionaal als landelijk een voortrekker op het gebied van Natuurlijk Tuinieren. Het doel van Natuurlijk Tuinieren is het stimuleren van natuurvriendelijk beheer, onderhoud en inrichting van het tuinenpark, tuinen en stedelijke groengebieden om zo de ecologische kringloop en de biodiversiteit in stand te houden. Onder auspiciën van het AVVN wordt jaarlijks het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uitgereikt. Eigen Arbeid heeft op dit moment de hoogste aantal punten voor het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren .

Elke maandagochtend werkt een team enthousiaste vrijwilligers aan zoveel mogelijk natuurlijke elementen op ons complex. Het team heeft al veel mooie en nuttige elementen verzorgd zoals de paddenpoel, een vlinder- en insectentuin, insectenhotels en takkenrillen. Maar ook een bosontdekpad, door de kinderen vaak het kabouterpad genoemd, het natveenlandschap en een boerentuin bij de Stal.

IMG_4694

Paddepoel

Wat is natuurlijk tuinieren?
Natuurlijk tuinieren betekent de natuur gecontroleerd haar eigen gang te laten gaan.

Natuurlijk tuinieren betekent meer dan alleen zo min mogelijk gif gebruiken in de tuin. De tuin, of in ons geval het openbare groen, wordt zo ingericht dat deze een grote aantrekkingskracht uitoefent op dieren. In een natuurlijk aangelegde en onderhouden tuin ontstaat vanzelf een grote biodiversiteit. Dieren komen er naar toe en blijven er graag voor langere tijd, ook om zich voort te planten. Wie natuurlijk tuiniert houdt bij het onderhoud van zijn tuin rekening met de eisen en wensen van planten en dieren en laat de natuurlijke processen zoveel mogelijk de vrije loop.

Dat dit resultaten heeft, hebben we op ons complex al mogen constateren. Zo worden er regelmatig fretten gespot en in het verleden ook al diverse keren twee spierwitte hermelijnen.

Met natuurlijk tuinieren wordt snoeiafval opnieuw gebruikt. Denk daarbij aan gesnoeide takken die in takkenrillen worden verwerkt. Dit levert beschutting en nestelplekjes op voor veel dieren waaronder het winterkoninkje en het roodborstje maar ook egeltjes en andere kleine dieren.

De projecten in beeld:

beijen-en-bloemnborder

Bijenkasten en bloemenborder

bloemenweide

Bloemenweide

boerentuin

Boerentuin

boomgaard

Boomgaard

bos-ontdek-pad

Bos ontdek pad

brandnetelstrook

Brandnetelstrook

brinlken

Brinken

compostvakken

Compostbakken

driehoek

Driehoek

eendenvijver

Eendenvijver

grasborder

Grassen border

grasweide

Grote grasveld

ijsvogelwand

IJsvogelwand

incectenhotel

Insectenhotels

insectenmuur

Insectenmuur

kruidentuin

Kruidentuin

leibomen

Leibomen

nat-veenlandschap

Nat veenlandschap

nestkasten

Nestkasten

paddenpoel-met-insectenmuur

Paddenpoel met insectenmuur

parkeerplaats-ed

Takkenril buitenzijde complex

perenbomen

Strook met perenbomen

strook-brievenbus

Strook bij brievenbus

takkenrillen

Heel veel takkenrillen

verwerling-takken

Verwerking wilgentakken

vlindertuin

Vlindertuin bij tuinwinkel

wildgroeistroken

Wildgroeistroken

wilgenhokken

Hokken van wilgentakken

winterslaapplaats-amfibieën

Winterverblijf voor amfibieën

Meer weten over Natuurlijk Tuinieren? Kijk dan op de site van het AVVN.