Tuiniertips
Via onze facebookpagina geven wij regelmatig tips en welke meststoffen en werkzaamheden in die maand nodig zijn. Er is ook een volledig jaaroverzicht voor de meststoffen, deze vind je hier: Wat geef ik wanneer aan mijn tuin.
Wat we u ook zeker niet willen onthouden is een overzicht van planten die goede (of slechte) buren voor elkaar zijn. Bestrijd zo op natuurlijke wijze ongewenste insecten en ziektes in uw tuin en haal het beste uit uw planten! Goede en Slechte Buren.
Inspirerende en informatieve sites
Op internet zijn talloze sites te vinden met adviezen en tips voor tuinieren. Denk aan standplaatsen van planten, onderhoud, (natuurlijke) bestrijding van lastige insecten, voeding, enzovoorts. Enkele zeer informatieve of inspirerende websites hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Appeltern – plantenencyclopedie
De inspiratiebron voor beginnende en ervaren tuinierders en zeker een bezoekje waard. Op de site is een waardevolle plantenencyclopedie te vinden.
Snoeikalender
Praktisch per maand een overzicht wat er gesnoeid mag worden. Per soort wordt zeer uitgebreid en duidelijk toegelicht hoe u precies moet snoeien.
De Tuinkrant
Tuinieren voor beginners. Talloze artikelen over ontwerpen, aanleg en onderhoud. Waarschijnlijk vind ook de ervaren tuinierder hier nog een schat aan informatie!
Jaarkalender voor de Koude Kas
Het hele jaar je tuinkas optimaal benutten! Op de site van Welkoop staat een kalender om het maximale uit je kas te halen.
Tuinevenementen
Een tuin is nooit af. We willen altijd wel weer iets veranderen……
Andere tuinen bekijken en het bezoeken van tuinevenementen levert meestal weer voldoende inspiratie op om de leukste nieuwe trends weer toe te passen in je eigen tuin. Dat maakt tuinieren ook zo leuk! Kijk op deze site voor de jaarlijkse open tuinen en evenementen.
Tuinieren
Nog een site waar enorm veel informatie, tricks and tips bijeen zijn gebracht. Let er wel op dat dit soort sites ook altijd een commercieel tintje hebben.
Neerlands Tuin
De site beoogt behulpzaam te zijn met uitgebreide informatie en en antwoorden te geven op allerlei vragen over tuinieren.
Diana’s Mooie Moestuin
Een site geheel gericht op (biologisch) eten uit de tuin!
Eerlijke Kost
Bijzondere recepten met -soms bijzondere- ingrediënten uit je tuin. Moestuintips en een blog over hoe een wormenhotel te maken. Een wat? Ja, de nieuwste trend: een wormenhotel! Lees het hier.
Bongerd Groote Veen
Alles over historische fruitrassen met informatie over o.a. snoeien en ziekten vind je hier.
ACD Kassen
Overweegt u een kas voor uw tuin? Kijk dan eens op deze site naar de mogelijkheden. Maar oriënteer u vooral ook breder. Er zijn vele soorten, maten, kwaliteiten en uiteraard prijzen!
Oude fruitrassen Op Goede Grond
Bij dit bedrijf in Brabant kunt u biologisch geteelde fruitbomen aanschaffen, maar ook heel veel andere leuke dingen doen.
En dan tot slot…..
Brandnetels groeien er nog volop dus we laten het recept voor brandnetelgier nog even staan!
Brandnetelgier
Brandnetelgier maakt uw planten sterker, minder vatbaar voor ziektes en minder aantrekkelijk voor luizen. Gratis en gemakkelijk zelf te maken, met jonge brandnetels die nu volop groeien in bermen of in een hoekje van de tuin.
Verhouding 1:10 (1 kg brandnetels is 10 liter water)
Doe de brandnetels in een ruime emmer met water en plaats hierover een grotere emmer of ton. Zodoende kan er geen vuil bij maar wel lucht. Roer 1 tot 2-maal per dag door. Na 3 dagen begint het gistingsproces. Zet de emmer op een afgelegen plekje want het goedje gaat flink ruiken. Laat ongeveer 10 dagen staan totdat er geen luchtbelletjes meer zijn te zien aan het oppervlak.
Zeef het prut en bewaar het op een koele plek in een afgesloten fles of reservoir.
Voor gebruik weer aanlengen met water wederom in de verhouding 1:10. Gebruik het 1x per week op de aarde rondom de planten.
Brandnetelgier als natuurlijke bestrijding:
Brandnetelgier helpt goed tegen bladluis, zwarte luis, rupsen, kool-, wortel- en selderijvlieg.