Bloemen zaaien

Bloemen zaaien voor de bijen doet u zo:
Kies een goede plek om uw bloemenmix te zaaien.
Heeft u een mooi plekje in je tuin gevonden? Een zonnig plekje werkt het beste. De zaadjes hebben een vochtige grond nodig om te kunnen kiemen. Maar ook weer niet te nat.

U kunt de zaadjes niet zomaar tussen andere planten uitstrooien. Ook uitstrooien over gezond gras zal niet werken. Vooral eenjarige bloeiende planten hebben veel last van onkruid en zullen daar vaak niet bovenuit groeien. Maak het stuk grond daarom goed onkruidvrij en verwijder eventueel aanwezig gras. Let vooral op hardnekkig wortelonkruid. Steek deze zo diep mogelijk weg.

Bijen zijn gek op bloemen
U wilt natuurlijk veel bloemen, maar zaai niet al te gul. Elk zaadje zal uitgroeien tot een plant. En die heeft ruimte nodig. Staan de planten te dicht op elkaar dan zullen ze elkaar verdringen.
Op de zwarte grond is het lastig te zien waar u al gezaaid hebt. Door het zaad te mengen met zand of potgrond wordt het makkelijker. U ziet dan precies waar je al geweest bent.

Is het heel droog op het moment dat u wilt gaan zaaien? Maak de grond dan eerst licht vochtig door te sproeien. Daarmee helpt u de zaadjes bij het kiemen.

Help de zaadjes kiemen
Veel zaden zijn lichtkiemers. In de natuur zullen de bloemen zaden vormen en deze op de grond laten vallen. Daar kiemen ze door het licht dat erop valt. Bedekt u deze zaden met grond dan zullen ze niet uitkomen. Dit geldt vooral voor de kleine zaadjes.

Grotere zaadjes kunt u zelf iets in de grond duwen. Hierdoor worden ze minder snel opgegeten door vogels. Niet alle zaadjes zullen veranderen in prachtige bloemen. Een percentage zal nooit uitkomen. Hoeveel dit er zijn hangt af van de grondsoort, vocht en temperatuur.
Wanneer het regelmatig regent en de grond is lekker opgewarmd zullen de zaadjes al snel opkomen en een schitterend bloemenveld vormen.

De verzorging van je bloemenzaadjes
Heeft u de zaadjes gezaaid, dan is er niet meer zoveel te doen. Is het extreem droog dan kunt u, heel voorzichtig, de grond iets sproeien. Doe dit met een zachte broeskop en niet te veel in één keer, om te voorkomen dat de zaadjes wegspoelen.

Ook de bloemen hebben weinig tot geen verzorging nodig en zullen aan het einde van hun bloeiperiode zichzelf weer uitzaaien. Zo kunt u het volgende jaar weer genieten van een tuin vol gekleurde bloemen. Het is ook leuk om wat zaadjes te verzamelen. U kunt dan nog meer bloemenvelden maken, of het weggeven aan familie, vrienden en je buren.
Uw gezaaide bloemen redden zichzelf. Het is daarom van belang dat u de grond met rust laat na het zaaien. Voorzichtig, met de hand, onkruid verwijderen is prima. Maar ga niet schoffelen of maaien.

Mijn bloemenmix doet het niet, wat doe ik fout?
Heeft u een mooie verzameling bijvriendelijke bloemzaden gezaaid, maar gebeurt er niets? Misschien is er een van de volgende punten misgegaan:
• Zaai niet te veel op één plek. Elk zaadje heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een plant. Staan er teveel dan zullen maar enkele soorten groeien, de rest wordt verdrukt en krijgt geen kans. 1 gram bloemenzaad per vierkante meter is voldoende.
• Bedek uw zaden niet met grond. Veel zaden hebben licht nodig om te kunnen kiemen. Als ze bedekt zijn met grond zullen ze niet uitkomen.