Faunatrap voor de dieren

De afstand tussen het water en de wal is al gauw te hoog voor de meeste dieren. We hebben vaak dode haasjes gezien in de sloot, maar ook egels, jonge eendjes, kikkers en andere kleine dieren zullen verdrinken als ze niet tijdig een opstapje vinden.

Als we allemaal een faunatrapje aan ons deel van de beschoeiing plaatsen zijn de dieren geholpen. In uw vijver kunt u ook een opstapje maken met stenen of planten laten overhangen. Voor de beschoeiingen ontwierp KNNV Delfland een eenvoudig te maken model.

Een houten plank van 80 x 15 centimeter waarop om de 10 centimeter een dwarslatje is aangebracht, geeft de dieren een loopbrug. Met een driehoekige plank bevestig je de trap aan de rand van de beschoeiing. Zorg dat de onderkant van de trap in het water steekt bij de laagste waterstand. Schilderen van de plank is geen goed idee, want verf kan giftige stoffen in het water brengen. In plaats van dwarslatjes, kun je de plank ook bekleden met kippengaas of grindfolie. Gaas kun je heel simpel om de plank vouwen. Grindfolie bevestig je met kleine spijkertjes of lijm.


Met touw kan ook, dat moet wel bij iedere draaiing gefixeerd worden, en ook aan de onderkant aan de beschoeiing bevestigt worden, anders heeft het dier in nood nog steeds geen houvast.
TIP 1: Maak er twee, zodat je iets minder handige buur ook een trapje kan plaatsen.
Tip 2: Trapjes zijn ook te koop bij bouwmarkten