Kachel in tuinhuis

Gaskachel
Er zijn verschillende soorten gaskachels om een tuinhuis te verwarmen. Ingebouwde gaskachels zijn over het algemeen veel veiliger dan losse gaskachels, zij beschikken over een afvoerkanaal naar buiten. In de meeste gevallen staat de gasfles in een kist buiten het tuinhuis.
Losse gaskachels in het tuinhuis hebben geen gereguleerd afvoerkanaal. Bij een onvolledige verbranding komt de CO dus rechtstreeks in het tuinhuis terecht. Om dit te voorkomen moet gezorgd worden dat er altijd voldoende zuurstof wordt toegevoerd. Altijd een raampje open! Kachels kunnen aangesloten worden op een gasfles die buiten het tuinhuis staat. Populair zijn de zogenaamde rolkachels (afbeelding). Achter in de kachels wordt de gasfles geplaatst.
Vervang in alle gevallen geregeld de gasslangen. Hiervoor wordt om de 2 jaar geadviseerd. Voor de drukregelaars wordt vervanging om de 5 jaar geadviseerd. Alles over het gebruik van gas is HIER te vinden op onze website.

Petroleumkachel
Petroleum kachels zijn wat duurder in aanschaf maar zijn dan ook heel duurzaam.
De petroleum kachel kent twee varianten: De kous- of de laserkachel. De kouskachel gebruikt voor de ontsteking stroom door middel van batterijen en de laserkachel moet aangesloten worden op een stopcontact.
De petroleum kachel werkt op gezuiverde petroleum, speciaal voor kachels. Kies daarom altijd voor petroleum die speciaal voor petroleumkachels bedoelt is.
Bij een petroleumkachel zal bij het aansteken en het uitdoen van de kachel altijd de petroleum ruiken omdat de verbranding dan niet optimaal is. Een reukloze petroleumkachel bestaat niet!
Ook voor deze kachel is het noodzakelijk om te ventileren als er geen aan- en afvoer naar buiten is.

Gasflessen met toebehoren en gezuiverde petroleum zijn te koop in de tuinwinkel.

Houtkachel
Wanneer u in uw tuinhuis een houtkachel aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
Wettelijk is bepaald dat de uitmonding van een rookkanaal van een houtkachel niet in de gevel mag.
Een rookkanaal mag hoe dan ook niet uitkomen op een plek waar buren overlast hebben van de rook.
Wilt u toch de houtkachel aansteken?
Met de tips die u HIER kunt lezen kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.
Raadpleeg HIER de Stookwijzer voordat u gaat stoken.