Ratten op de tuin

Afgelopen weekend werden enkele tuinleden onaangenaam verrast door de aanwezigheid van ratten op hun tuin. Vooral de composthopen blijken een gewilde verblijfplaats. Ad Kengen zegt daarover het volgende:

“We hadden tot enige jaren geleden lokdozen met rattengif staan op het complex, deze zijn na uitgebreid overleg weggehaald uit het complex aangezien dat een enorme tegenstelling is met ons thema van het park, het Natuurlijk Tuinieren! Immers, de ratten vreten het gif, het duurt ff voor ze dood zijn, ze zijn verzwakt, kunnen niet meer vluchten, worden opgevreten door o.a. roofvogels en hermelijnen en ja, je raadt het al, ook die beesten gaan dood aan het rattengif. De biodiversiteit welke bij ons hoog in het vaandel staat wordt zo gruwelijk aangetast! De lokdozen zijn zo´n 5 jaar geleden weggehaald, hetgeen toen ook is gecommuniceerd via het Digitale Publicatiebord, overigens met tekst en uitleg waarom.

Ratten zijn omnivoren, ze vreten ´alles´….en als je het geluk hebt om te mogen wonen in restaurant Eigen Arbeid, samen met je buren de hazen, dan heb je het toch helemaal voor elkaar?
En als je dan ook nog die lekkere warme composthopen hebt om je nest in te maken….MMMM!
Kortom, niet te vermijden! Wees gerust, ratten zijn bang voor mensen, ze zullen altijd vluchten, maar waar voedsel en water is, daar zijn ratten! Dat hoort nu eenmaal bij natuur.
Bijvoeden via brood voor eenden e.d. is natuurlijk uit den boze! Hoe meer voedselaanbod, hoe meer ratten!

U wordt aangeraden restafval van maaltijden of mee te nemen ter afvoer, of te bewaren in een metalen vuilnisbak, met goed sluitend deksel, rattenvrij. Dit ter preventie van uitbreiding van de aanwezigheid van ratten en de schrik bij de tuinders.

Mijn ervaring met ratten: ieder jaar als ik mijn composthoop uitgraaf doe ik dat graag in de aanwezigheid van de twee teckels van mijn buurvrouw…niet dat de honden een van de vele ratten te grazen krijgt…maar ze worden wel weggepest😯, althans dat hoop ik dan maar…

Nou, dat is mijn mening over de ratten op het terrein…mochten jullie nog vragen hebben, dan hoor ik ze!”